PahkiSpeksi somessa:

Facebook

Instagram

Snapchat (etsi snäpissä: pahkispeksi)

Mistä kaikki alkoi? Mikä PAHKI ry?


PahkiSpeksi on vuosittain tuotettava oululainen poikkitieteellinen speksi. PahkiSpeksin tuotannosta vastaa PAHKI ry.

Mutta millainen on PAHKI ry:n ja sitä myötä PahkiSpeksin historia?

Joskus 2000-luvun alkupuolella oululaiset yliopiston aktiiviteekkarit olivat innokkaita vierailevien speksien katsojia. Nääspeksiä ja Teekkarispeksiä odotettiin joka vuosi saapuvaksi keväin ja syksyin. Lippuja jonotettiin jo tunteja ennen lipunmyynnin avaamista. Luonnollisesti virisi myös kummastus, kun Oulun yliopistolla ei ollut omaa speksiä. Aktiiveista aktiiveimmat ottivatkin ja perustivat Konjakki ry:n tekemään ensimmäistä oululaista speksiä!

Toimintaa Konjakki ry:n puitteissa jatkettiin vuosi, ehkä puolitoista. Varojakin kerättiin, mutta ne ovat jääneet hautumaan Konjakin pankkitilille, ehkä ainaiseksi unohduksiin.

Loppujen lopuksi Konjakki ry ei valitettavasti saanut aikaan tarpeeksi, jotta todellista oululaista speksiä olisi vielä tuolloin syntynyt: KonjakkiSpeksiä ei milloinkaan nähty lavalla. Myöhemmin oululainen lääkiksen Terwaspeksi tuli täyttämään tyhjiötä, mutta koska Terwaspeksi ottaa mukaansa toimijoita vain oman killan sisältä, jäivät Oulun muut yliopistolaiset ja ammattikorkeakoululaiset vielä kaipaamaan speksitoimintaympäristöä.

Ja niin tuli vuosi 2011, ja nämä vanhat aktiivit tapasivat uuden, innokkaan aktiivin, Henry Vähätainin. Hän alkoi puuhata uutta speksiä maailmaan. Henry lähetti sähköposteja ja onnistui kokoamaan ensimmäisen innokkaan joukon speksinystäviä. Syksyllä toimintaa saatiin kasaan niin paljon, että ensimmäinen käsikirjoitus sai ideansa ja ensimmäiset sivunsa. Toiminta pääsi kuitenkin hyytymään, sillä varsinainen vetäjä, tuottaja, vielä puuttui.

Keväällä 2012 yksi Henryn rekryämistä innokkaista, Otso Kassinen, tapasi Elisa Hietalan satunnaisissa bileissä satunnaiseen aikaan. Elisa vanhana muiden yhdistyskuvioiden PJ:nä kehitteli Otsolle toimintasuunnitelman, ja kah, toiminta vyörähti yllättäen käyntiin. Huhtikuussa 2012 ensimmäiset jäsenet, Henry Vähätaini, Otso Kassinen, Tuija Patana, Iiro Pulska ja Elisa Hietala kukin lainasivat tulevalle PAHKI ry:lle 20 €, ja säännöt ja rekisteröityminen saatiin lähetettyä.

PAHKI ry syntyi 1.5.2012 alkaen ja aloitti toimintansa ryminällä.

Syksyllä olivat koossa jo ensimmäiset 30 jäsentä, käsikirjoitus oli lähes valmis (vaikka taisi päästä versioon 74 asti loppujen lopuksi), Kaijonharjun nuokkaria varailtiin tulevia Tehoviikonloppuja varten, palavereja pidettiin, uusia jäseniä rekryttiin, näyttelijät ja tanssijat valittiin, lavasteita alettiin rakentaa, jne. jne. jne... Ensimmäisen vuoden speksiporukan koko oli lopulta 47 ihmistä, ja viimeiset stagehändit tulivat mukaan kenraaliin. Verta, hikeä ja kyyneleitä vuodatettiin, naurettiin ja rakastuttiin, ihastuttiin ja ärmyiltiin, oltiin ihmisiä, punkkareita ja ES, ja lopulta keväällä 2013 pärähti OAMK:n lavalla Pitkä kuuma speksi.

Ensimmäistä PahkiSpeksiä kävi katsomassa yli 780 katsojaa, ja palautteet olivat valtaisan positiiviset. Punkkariaiheinen näytelmä valloitti katsojat, nauru raikasi ja Oulu rakastui.

Seuraavat speksit jatkoivat PahkiSpeksin voittokulkua ja speksiporukka kasvoi noin sadan hengen joukoksi. Ryydittääksemme menneiden speksien muistelua ja helpottaaksemme vanhoihin näytelmiimme tutustumista olemme listanneet eri vuosien PahkiSpeksit.