PahkiSpeksi somessa:

Facebook

Instagram

Snapchat (etsi snäpissä: pahkispeksi)

Hä? Mikä speksi?

Oletko kuullut puhuttavan Speksistä, muttet tiedä mitä se on?

Onnitteluni, sillä olet juuri löytänyt itsesi tiedon lähteeltä ja olet löytämäisilläsi jotakin mahtavaa!

Yksinkertaisimmillaan speksin voi tiivistää määritelmään improvisaatiota hyödyntävä musikaaliteatteri.

Hieman laajemmin ilmaistuna kyseessä on käsikirjoitettu näytelmä, joka sisältää runsaasti musiikkia, huumoria ja tanssia. Tämän lisäksi yleisö pystyy vaikuttamaan näytelmän kulkuun erinäisin keinoin, joista keskeisimpiä ovat OMSTART-huudot.

Homma toimii niin, että nähdessään taikka kuullessaan lavalla jotain hauskaa tai muutoin mielenkiintoista, voi kuka tahansa yleisöstä huutaa OMSTART, jolloin näyttelijät improvisoivat edellisen kohtauksen uudella ja yllättävällä tavalla.

Mikäli taas jollekulle yleisöstä tulee mieleen, miten edeltävä kohtaus voisi olla vieläkin hauskempi tai mielenkiintoisempi, voi hän ryydittää huutoa jollakin määreellä. Esimerkiksi "OMSTART tuplanopeudella!" tai "OMSTART ranskaksi!".

Usein huudetaan myös yksittäisiä määreitä tai kehoituksia, kuten lisää kumikanoja tai ruumis on vielä lämmin! Tällöin on kuitenkin vaarana että huuto jää osittain kuulematta. Siksi onkin fiksuinta aloittaa huudot aina OMSTART-sanalla. Muutoinkin huudot kannattaa pyrkiä pitämään mahdollisimman selkeinä, ja hyvä omstarttaaja huutakin käskynsä aina repliikkien välissä, jotta näyttelijät voivat ja ehtivät reagoida halutulla tavalla.

Toinen keskeinen Speksejä määrittävä tekijä on niiden opiskelijavetoisuus. Speksi onkin eräs vanhimpia skandinaavisia opiskelijaperinteitä. Speksin alkuna pidetään 1500-lukua ja Upsalan yliopistoa, missä ylioppilaille opetettiin latinaa teatterin avulla. Suomeen speksin toivat ensimmäisenä teekkarit, mutta myös lääkettieteen opiskelijoilla on pitkät perinteet speksailussa. Esimerkiksi Oulussa ensimmäisenä speksin tekivät lääketieteen opiskelijat perustaessaan edelleen pyörivän TerwaSpeksin. (Historiallinen tietoisku faktojen esilletuomisen nimessä: Oulun lääkisläisillä oli luotettavien lähteiden mukaan speksi jo vuosituhannen vaihteen tienoilla, joskaan silloin siitä ei alkanut katkeamatonta jokavuotista speksiperinnettä toisin kuin myöhemmin perustetusta TerwaSpeksistä – tai poikkitieteellisestä PahkiSpeksistä.)